10 tekniske faktorer å tenke på når du skal kjøpe gulvvaskemaskin

Kjøpe gulvvaskemaskin

Kjøpe gulvvaskemaskin? Disse tekniske faktorene må du tenke på. Velger du riktig gulvvaskemaskin, kan du oppnå best mulige vaskeresultater til en gunstig investeringskostnad. Markedet tilbyr et hav av ulike modeller og versjoner, og i tillegg er det masse tilbehør en kan velge mellom. Gjennom dette innlegget håper vi at vi kan hjelpe deg et stykke på veien i å velge den gulvvaskemaskinen som passer dine behov best.

Visste du forresten at du kan leie gulvvaskemaskiner og annet utstyr fra Bimo?

Hvordan velge gulvvaskemaskin:

Når du skal kjøpe gulvvaskemaskin er det viktig å tenke gjennom hvilke behov du har. Disse to trinnene kan hjelpe deg på veien:

 1. Det første du bør tenke på er området som skal rengjøres, og dine rengjøringsbehov. Du bør starte med å regne ut arealet som faktisk skal vaskes, og så bør du ta hindringer som trapper og faste installasjoner med i beregningen. Tenk også på hva slags type skitt som skal rengjøres, hva slags type gulv det er og hvor ofte det skal vaskes.
 2. Det andre du bør tenke på er de tekniske faktorene til gulvvaskemaskinene. Dette tar vi opp i dette innlegget.

Se også vårt brede utvalg av feiebiler med GORE-filtere

10 tekniske faktorer:

Etter å ha undersøkt området som skal rengjøres, er det på tide å tenke på de tekniske faktorene du bør vurdere før du går til innkjøp eller starter en leieperiode på en gulvvaskemaskin. Det er mange ulike modeller på markedet, men dette er de tekniske aspektene vi mener er viktigst å tenke på:

 1. Vaskebredde
 2. Produktivitet
 3. Gå-bak eller sitte-på
 4. Strømforsyning
 5. Antall børster
 6. Størrelse på ruskbeholder
 7. Type tømmingssystem
 8. Valg av filter
 9. Hvor enkel den er å bruke
 10. Teknologier og valgfritt tilbehør

Vaskebredde

Hvor stor vaskebredde gulvvaskemaskinen har, har mye å si for utførelsen og hvor lang tid det tar å gjennomføre rengjøringsjobben. Jo større den er, jo mer overflate kan den vaske på kortere tid. Vær derfor oppmerksom på vaskebredden. Du kan vanligvis lese om hvor stor vaskebredde gulvvaskemaskinene har med både med en sentral børste, med børste på den ene siden og med tosidige børster i gulvvaskemaskinenes manualer.

Illustrasjon: Comac

Produktivitet

Å vurdere produktiviteten betyr at du må tenke på gulvvaskemaskinens prestasjon, altså hvor mange kvadratmeter den kan rengjøre per time. Vi anbefaler at du er ekstra oppmerksom på forskjellen mellom teoretisk og praktisk produktivitet. Den første er kalkulert ut ifra vaskebredden ganget med dens maksimale hastighet, mens praktisk produktivitet tar andre faktorer med i beregningen, som for eksempel tømming av skittenvannstank, om miljøet er flekkete eller ikke, om gulvtype og hva slags skitt som skal rengjøres. Vurderer du å kjøpe en batteridrevet gulvvaskemaskin legges også autonomien til i beregningen.

Gå-bak eller sitte-på gulvvaskemaskin

Når du skal kjøpe gulvvaskemaskin, bør du velge maskin etter størrelsen på arealet som skal rengjøres. En gå-bak gulvvaskemaskin er anbefalt for områder på opp til 4.000 kvadratmeter, mens for større områder anbefales enn sitte-på gulvvaskemaskin. Blant de man sitter på finnes det noen som er superkompakte, men som likevel har store børster, som for eksempel Codac CS60. Hvis det er områder som skal rengjøres daglig over lengre tid, kan det være lurt å gå til innkjøp av en sitte-bak-gulvvaskemaskin slik at du ikke sliter ut personen som skal gjennomføre rengjøringen.

Se også vårt brede utvalg av feiemaskiner

Strømforsyning

Gulvvaskemaskiner kan både være batteridrevet, ha en forbrenningsmotor som går på diesel, petroleum eller LPG, eller de kan være hybride (med både motor og petroleum-motor). Valget bør baseres på hvor mange timer maskinen skal arbeide. Tenk også på om gulvvaskemaskinen skal jobbe innendørs, utendørs eller begge deler. Batteridrevne modeller er anbefalt for innendørsområder, men pass på å ha tilstrekkelig med plass til å batterilading og at det må gjennomføres nødvendig og korrekt vedlikehold av batteriene.

Illustrasjon: Comac

Antall børster

I tillegg til den sentrale sylindriske børsten (eller børstene), så kan gulvvaskemaskiner bli utstyrt med en eller to sidebørster. Sentralbørsten er vanligvis i PPL, med myke buster for mindre maskiner og harde buster for større modeller. Et nyttig tips er at det også finnes børster for fint støv, for jobb på teppegulv og parkett, eller i stål med veldig tykke buster. Vi anbefaler sidebørster om det skal rengjøres langs en vegg, men ikke bruk de hvis det er mye overflatestøv.  

Størrelse på ruskbeholder

Størrelse på ruskbeholderen er viktig å tenke på for at du skal slippe unødvendige avbrytelser av en rengjøringsjobb. Størrelsen på beholderen bør reflektere hvor skitne områdene du skal rengjøre er. Skal gulvvaskemaskinene jobbe over lengre perioder, sørg for at beholderen er stor nok.

Valg av filter

Filtreringssystemet forhindrer at støvet som er oppsamlet, havner ut i miljøet igjen. Derfor er type filter en viktig ting å tenke på når du går til innkjøp av en gulvvaskemaskin. Tenk både på overflatekapasitet og hva slags materiale filtret er laget av.

Enkel å bruke

Ved kjøp av gulvvaskemaskin bør du velge en maskin som er enkel i bruk, men også enkel å vedlikeholde, spesielt om den brukes av flere ulike personer. Husk at Bimo AS tilbyr vedlikeholdsavtaler ved kjøp av gulvvaskemaskiner. Vi har flere ulike typer pakker, så disse kan det være lurt å ta en titt på. Ved et vedlikeholdsprogram sikrer du at levetiden til gulvvaskemaskinen forlenges, og du slipper å tenke på når vedlikehold må gjøres, og på hvilken måte du skal gjøre det.

Se også våre industristøvsugere med HEPA-filter.

Teknologier og valgfritt tilbehør

Vurder også teknologiene og ekstratilbehør som er tilgjengelig for gulvvaskemaskinene du kjøper eller leier. Ved å utnytte deg av dette kan du tilpasse gulvvaskemaskinen akkurat slik du ønsker, og etter dine egne rengjøringsbehov. Kanskje trenger du et styringssystem som gir deg info om status på gulvvaskemaskinen, eller det kan være at du ønsker en kabin som er spesielt tilrettelagt for utendørs bruk med for eksempel klimaanlegg for varme dager.

Ekstra tips: Ikke fokuser på prisen

Vi avslutter dette innlegget med et ekstra, men veldig viktig tips: Ikke fokuser på prisen til gulvvaskemaskinen. Det er definitivt et aspekt en ofte må vurdere, men ikke la det ta overhånd i beslutningsprosessen. Fordelene med maskiner i lavere prisklasser er ofte bare kortvarige. Går du for en slik, kan du kanskje ende opp med en gulvvaskemaskin som ikke varer særlig lenge, som gir dårlige vaskeresultater, og som kaster bort masse tid med tanke på nedetid ved vedlikehold.

Når du skal kjøpe gulvvaskemaskin, bør du heller ikke velge en gulvvaskemaskin som er alt for stor eller alt for liten til jobben den er tiltenkt:

 • Er gulvvaskemaskinen for liten til vaskebehovene bruker du kanskje mindre penger, men du får ikke de rengjøringsresultatene du ønsker. Selv om sitte-på gulvvaskemaskiner koster mer enn gå-bak gulvvaskemaskiner, så er investeringen minimal med tanke på kostnaden av å gjøre den samme jobben manuelt eller med ugunstig utstyr.
 • Er gulvvaskemaskinen for stor så er investeringskostnadene alt for høye i forhold til rengjøringsresultatene du trenger.
Illustrasjon: Comac

Er du fremdeles usikker på hvilken type gulvvaskemaskin som dekker dine behov, eller trenger du mer informasjon om disse faktorene? Vi i Bimo har lang fartstid i markedet, og hjelper deg gjerne.

For the english version of this article, please click here.