Åtte nøkkelbegrep om gulvvaskemaskiner

Begrepene vi presenterer her, kan hjelpe både eiere av gulvvaskemaskiner og de som har planer om å kjøpe en, til å dra det meste ut av maskinens potensial. Som vi har nevnt tidligere, så har gulvvaskemaskiner blitt en del av alle sin hverdag. Om du ikke selv bruker dem i dag, kan vi nesten garantere at du har sett de jobbe rundt på kjøpesentre, flyplasser, togstasjoner, sykehus eller lignende.

Det å kjenne til disse åtte nøkkelbegrepene som brukes i det profesjonelle rengjøringsmarkedet kan hjelpe deg i å lettere forstå egne behov, og til å enklere kommunisere med forhandlere i industrien på veien mot den rette gulvvaskemaskinen for ditt behov.  

Dette er begrepene:

Skitt som henger fast. Foto: Comac

Type skitt

Siden det finnes ulike typer skitt må du også tenke på at du velger det rette rengjøringsutstyret til jobben. Det er viktig å tenke på om skitten som skal fjernes ligger løst oppå eller henger fast.

 • Løs skitt: Er når det ikke fester seg til overflaten. Skitten kan være enten fin eller grov. Vanligvis er det feiemaskin som er det rette verktøyet for jobben.
 • Skitt som sitter fast: Er når skitten henger fast i overflaten. Det kan være tørt, sølete, organisk eller uorganisk. Gulvvaskemaskiner er den beste løsningen til dette formålet.  
 • Løs skitt og skitt som henger fast: Da trengs det en gulvvaskemaskin og kanskje en runde med fjerning av skitt før du bruker gulvvaskemaskinen.

Type rengjøring

Du bør tenke på om du kun ønsker å gjennomføre vedlikeholdsrengjøring, eller om gulvvaskemaskinen skal gjøre grundige rengjøringer.

 • Vedlikeholdsrengjøring er en jevnlig handling som involverer vasking og tørking i ett på overflater med lett skitt. For denne type rengjøring er det ikke alltid nødvendig å bruke vaskemiddel.
 • Grundig rengjøring er en vaske- og tørkeoperasjon hvor overflatene har mer skitt. Ønsker du å gjøre grundig rengjøring er vaskemiddel alltid nødvendig. Noen ganger er ekstratilbehør anbefalt.

For å velge riktig rengjøringsmetode er det viktig at du vet forskjellen mellom disse to metodene. Comac Versa er en gå-bak gulvvaskemaskin som gir høy ytelse både for vedlikeholdsrengjøring og grundig rengjøring, og vasker overflater så store som 2300 kvadratmeter. Vispa EVO derimot, passer bedre til vedlikeholdsrengjøring av mindre områder.

Størrelse på vaskeareal

Når du har funnet ut av hva slags rengjøring du har behov for, så er det på tide å se på hvor store overflater du skal rengjøre. Veldig mange kjøper gulvvaskemaskiner med utgangspunkt i hvor mange kvadratmeter det er i bygningen som skal rengjøres, men det er faktisk bare de overflatene som faktisk skal vaskes du trenger å ta med i beregningen.

Produktivitet

Ved å både tenke på antall kvadratmeter som skal vaskes og produktivitet minsker du faren for å velge feil gulvvaskemaskin. Når du regner ut produktivitet ser du på hvor mange kvadratmeter hver maskin kan vaske per time.

Det er viktig å være klar over disse forskjellene:

 • Teoretisk produktivitet: Dette er regnet ut basert på gulvvaskemaskinens vaskebredde ganget med dens maksimale fart. Vanligvis blir dette resultatet presentert som sqm/h eller kvadratmeter per time
 • Praktisk produktivitet: Her tas det med andre faktorer som hvor lang tid det tar å fylle/tømme tanken, om miljøet er rotete eller ikke, gulvtype, hva slags skitt som skal rengjøres og så videre. Hvis du lurer på å kjøpe en batteridrevet gulvvaskemaskin bør du også tenke på autonomien.

Vann og såpe

Vann- og såpeløsningen består av vann og kjemikalier. Her bør du være ekstra oppmerksom på hva slags kjemikalier du velger, og du må passe på at det passer til både gulvtypen, hva slags skitt som skal vaskes og at det i det hele tatt er kompatibelt med gulvvaskemaskiner. Les brukermanualen som følger med kjemikaliene om du er usikker.

Foto: Comac

Forbruk

Inntak er definert som forholdet mellom mengden såpevannsløsning som blir brukt under rengjøring, og størrelsen på området som skal rengjøres. Gulvvaskemaskiner som er utstyrt med et doseringsystem, som CDS, Comac Dosing System, gjør at du automatisk kan justere doseringen av vann og såpe, og på den måten redusere svinn og forbedre rengjøringsresultatene. Det er også gulvvaskemaskiner som er utstyrt med gjenvinningssystemer, som drastisk reduserer forbruket av såpevannsløsning. C85 Non Stop Cleaning er utstyrt med et filtreringssystem som gjør at den gjenbruker vannet det rengjøres med. Å bruke vannet om igjen betyr at du reduserer bruken av kjemikalier, noe som ikke bare gjør rengjøringen billigere, men også mer miljøvennlig.

Rengjøringsmetoder

Det finnes to ulike rengjøringsmetoder når du rengjør gulv.

 • Den direkte metoden inkluderer bruken av vann og såpe, den mekaniske bruken av børstene og oppsugningsfasen
 • Den indirekte metoden går først inn i en forhåndsvask, som inkluderer bruk av såpevann og bruken av børster for å utnytte såpevannet. Operasjonen blir så gjentatt mens oppsugningen er aktivert.
Sinner’s Circle.

Sinners sirkel

Sist, men ikke minst, kommer Sinners sirkel, som inneholder fire faktorer som avgjør hvor effektiv rengjøringen er. Sirkelen (også kalt Sinner’s Circle på Engelsk) er det den tyske kjemikeren Herbret Sinner som kom opp med i 1950.

De fire faktorene er:

 • Kjemisk bruk
 • Mekanisk bruk
 • Temperatur
 • Brukstid

Disse faktorene er til stede i enhver rengjøringsoperasjon. Hos gulvvaskemaskiner involverer det vaskevannsløsningen for den kjemiske bruken, kraften til børstene i den mekaniske fasen, mulighet for bruk av varmt vann (ikke mer enn 50 grader) i løsningstanken for temperatur og regulering av hastighet for brukstid.

Sinner peker på at hvis en av de fire faktorene mangler, så bør alle de tre andre faktorene forsterkes. Klarer du å ha en balanse mellom alle de fire faktorene kan du oppnå eksemplariske resultater.

Dette er bare starten..

Disse åtte nøkkelbegrepene er bare et lite knippe av alle de begreper som finnes i det profesjonelle rengjøringsmarkedet. Vi har vurdert at disse er noen av de mest elementære begrepene eiere og potensielle kjøpere bør vite om, men vi har heldigvis flere nyttige tips på lager. Her kan du for eksempel lese om hvordan gulvvaskemaskiner egentlig fungerer. Formålet med tipsbloggen er å gi våre lesere lett tilgang på nyttig informasjon og et sett med basiskunnskaper om rengjøring. Har du noen gang tenkt over hvor stor rolle rengjøring faktisk spiller i folks liv? Vi håper du synes det er interessant å lese våre innlegg, følg gjerne med for mer tips og triks for å øke din kunnskap og gjøre rengjøringen enda enklere og bedre.

Er det noe du er usikker på? Vi i Bimo hjelper deg mer enn gjerne.  

For the english version of this article, please click here.