Hemmeligheten bak perfekt rengjøring

Verktøyet Sinners sirkel er godt kjent blant de profesjonelle aktørene i rengjøringsmarkedet. Brukes de fire komponentene i sirkelen på riktig måte, kan en oppnå perfekte rengjøringsresultat hver gang. Siden rengjøring er en stor del av alles hverdag, har vi funnet ut av det er på tide å dele hemmeligheten med dere også.

Hva er Sinners sirkel?

Vi har allerede delt åtte nøkkelfaktorer du bør vite om gulvvaskemaskiner, men nå graver vi enda dypere ned i temaet, og gir deg mulighet til å forstå hvorfor profesjonelle aktører benytter seg av Sinners sirkel for å oppnå perfekte rengjøringsresultat.

Foto: Comac

Vi kan begynne med å definere hva verktøyet er: Det er en bevist og pålitelig metode for å oppnå de optimale vaskeresultatene. Det er doktor Herbert Sinners, en tysk kjemiker som jobbet for Henkel, som i 1959 definerte at rengjøring som prosess involverer interaksjon mellom fire faktorer:

  1. Temperatur
  2. Kjemisk kraft
  3. Tid
  4. Mekanisk kraft

De fire faktorene inngår alltid i en vaskeoperasjon, men kan variere i hvor viktige de er. Når vi vasker hendene våre for eksempel, så bruker vi varmt vann (temperatur), såpe (kjemisk kraft) og vi skrubber hendende våre (mekanisk kraft) i noen sekunder (tid). Disse fire faktorene brukes i rengjøringsarbeid hver eneste dag, også når vi bruker for eksempel oppvaskmaskin eller vaskemaskin.

Foto: Comac

Det er kun når disse fire faktorene blir balansert at vi oppnår de perfekte resultatene. Balansen kommer an på hva slags skitt som skal vaskes, hvor skitten det er og hva slags overflate som skal rengjøres, for å nevne noe. Mangler en av de fire faktorene, må de andre forsterkes. Hvis vi tar oppvaskmaskinen som et eksempel. Mange velger lengre vaskeprogram som bruker mindre vann med lavere temperatur.  Dette er fordi det er kombinasjonen av disse fire faktorene som avgjør hvor godt flekker fjernes. Den bruker lengre tid, men kan samtidig korte ned på temperatur.

Før vi fortsetter med Sinners sirkel, så er det verdt å huske på at overflaterengjøring også har fire faktorer som påvirker resultatet:

  1. Type overflate
  2. Type skitt
  3. Hardhet på vannet

Temperatur

Ifølge Sinners sirkel så er den første avgjørende faktoren temperatur. Temperaturen påvirker både effektiviteten til rengjøringsproduktene og til selve rengjøringsprosessen. Du velger for eksempel vaskemiddel etter hva slags klær som skal vaskes. Når du skal rengjøre gulv med gulvvaskemaskiner, velger du vaskemiddel som samsvarer med gulvtypen som skal rengjøres. Det finnes for eksempel tanker på gulvvaskemaskiner hvor du kan fylle på varmt vann (inntil 50 grader), og da påvirker temperaturen resten av sirkelen. I tillegg, litt avhengig av skitten som skal rengjøres, så kan mange ganger varmt vann være nok til å fjerne skitten. Dette er tilfelle for gulvvaskemaskiner som bruker orbital teknologi.

Kjemisk kraft

Denne faktoren innebærer at en bruker de riktige kjemikaliene og rett dosering til jobben. Bruker du vaskemiddel som passer til både gulvtypen og rengjøringsutstyret så kan det virkelig gjøre en forskjell på resultatet. Vi anbefaler derfor at du tar kontakt med en av våre dyktige medarbeidere for å få råd om hvilke kjemikalier som best passer din gulvvaskemaskin og gulvtypen som skal rengjøres. Ofte står det også hvilke kjemikalier som er anbefalt i manualene til gulvvaskemaskinene.

Foto: Comac

Tid

Tidsfaktoren er helt essensiell for sirkelen, og bør vurderes på to måter:

  • Reaksjonstiden til et rengjøringsprodukt er tiden den er i kontakt med skitten før den elimineres. Det kan være nyttig å huske på at når du bruker en gulvvaskemaskin så kan du gjennomføre forvasking for å gi kjemikaliene en høyere reaksjonstid.
  • Den totale tiden for rengjøring inkluderer selvsagt faktorer som hva slags gulv som skal rengjøres og hvor skittent det er, men også hva slags utstyr som brukes. Mekaniske gulvvaskemaskiner er for eksempel raskere å rengjøre med enn manuelle verktøy som vaskemopper.

Mekanisk kraft

Sist, men ikke minst, så har vi faktoren mekanisk kraft. Dette er kraften rengjøringsapparatet bruker for å fjerne skitten. Den mekaniske kraften kan være manuell, som for eksempel med mobber, eller mekanisk hvis du bruker et profesjonelt rengjøringsverktøy som en gulvvaskemaskin. En ting som påvirker den mekaniske kraften er operatoren. Bruker du en automatisk gulvvaskemaskin, så fjerner du behovet for operator og lar i tillegg gulvvaskemaskinen vaske kontinuerlig til det er rent. Det er også viktig å tenke på børstetypene. Hva slags børste du bør gå for kan variere. Heldigvis har vi samlet noen tips til deg her.

Foto: Comac

Hvorfor er sirkelen hemmeligheten bak perfekt rengjøring?

Hva er hemmeligheten bak den perfekte rengjøring? En balansert kombinasjon av de fire faktorene i Sinners sirkel. Etter at du har forstått alle elementer i sirkelen og viktigheten av at de er i balanse, så er du godt på vei. Her er hemmeligheten skrevet i sitat fra Afidamp Professional Cleaning Vademecum:

Den optimale kombinasjonen og den vektede gjennomsnitt med prosent av de fire faktorene kan resultere i en målrettet, effektiv og kvalitetsrengjøring, som respekterer miljøet.

Har du fremdeles spørsmål? Bimo er stolt leverandør i det profesjonelle rengjøringsmarkedet, og hjelper deg gjerne, enten du er på utkikk etter den perfekte rengjøringsmaskinen, eller trenger mer tips rundt hvordan du kan benytte deg av Sinners sirkel i ditt daglige rengjøringsarbeid.