Vi kan ikke unngå å nevne støvsugere og dets filtre når vi snakker om rengjøring. Det finnes forskjellige type filtre for å dekke ulike behov. Det er viktig å velge rett type når du kjøper støvsuger. I dette innlegget vil vi derfor fokusere på hva et HEPA filter er og hvorfor du kanskje har behov for det.
Filtrering
Vi starter med det grunnleggende. Etter at vi har sett på hva en støvsuger er og hvordan de virker, så går vi enda dypere og ser på filtreringen. Vi kan dele filtreringen i to faser: inntak- og uttaksfasen. Støvsugere har to type filtre:
- Primærfiltre, også kalt hovedfiltre, har i oppgave å samle de fleste partikler og materialer som finnes i luften.
- Sekundærfiltre kalles også uttaksfiltre. Oppgaven deres er å stoppe enda mindre partikler som ikke blir stoppet av primærfiltret for å rense luften i miljøet.
HEPA filtre er ofte plassert ved luftuttaket i støvsugeren, derfor blir de sett på som sekundærfiltre. Det er likevel viktig å huske at de i noen støvsugere kan bli brukt som primærfiltre.
Hva er et HEPA filter?
HEPA er et akronym for High Efficiency Particulate Air, og er et mekanisk filtreringssystem. Denne type filter ble utviklet av en kjernefysiker for å fjerne radioaktive partikler. I tillegg blir HEPA filtre brukt for mange applikasjoner inkludert støvsugere, både hjemme og profesjonelt. De blir ofte valgt på grunn av deres ekstraordinære filtreringseffektivitet. Dette er også grunnen til at de kalles absolutte filtre. Faktisk så evner de å fange veldig små partikler, opp til 0.3 µm (mikrometer). For å hjelpe deg til å forstå hvor lite det er, gir vi deg noen eksempler:
- Menneskehår: 50-70 µm
- Fin sand: 90 µm
- PM10: Partikkel som inneholder partikler med dimensjoner mindre enn 10 µm
- Røde blodceller: 7 µm
- PM2,5: Finpartikler med en diameter på mindre enn 2,5 µm
- Bakterier: 0,2-5 µm
- Virus: 0,01-0,3 µm
HEPA filter klassifisering
Det finnes spesielle regler for klassifisering av HEPA filtre. I Europa krever EN1822-standarden at HEPA filtrene skal fjerne 99,995 prosent av partiklene. I USA krever MIL-STD-282 standarden at de fjerner 99,997 prosent.
Hvis vi følger den Europeiske lovgivningen må vi huske på at om filtrene fanger mindre enn 85 prosent av partiklene så kalles de EPA-filtre (Efficient Particulate Air Filter). Filtre som fanger mer enn 99,999 prosent av partiklene kalles ULPA (Ultra Low Penetration Air Filter).
Det er viktig å huske på at HEPA filtre deles inn i andre kategorier basert på deres filtreringskapasitet. HEPA filtrene som er tilgjengelige for Comac sine profesjonelle støvsugere er i H14-klassen og har derfor en filtreringsprosent på 99,995%.
Hvordan et HEPA filter er laget og hvordan det virker
Et moderne HEPA filter består av en rekke glass-mikrofiber lag. Disse sammenflettede filamentene er samlet på en måte slik at lagene vrir seg i ulike retninger og skaper en type fibrøst vev.
HEPA filtre opererer annerledes enn andre standard filtre, som normalt holder på partikler som om de er en sil. Når partikler passerer gjennom HEPA filteret beholdes de på ulike måter, basert på farten til luften som bringer dem inn. Vi kan identifisere disse måtene i fire effekter som jobber sammen og synergisk for å gjøre filtreringen effektiv:
- Sil-effekt: Når partiklene er større enn avstanden mellom fibrene og står derfor fast i de første filamentene.
- Inertiell masseeffekt: Når tregheten til partiklene gjør så de ikke kan følge luftstrømmen rundt filterfibrene. Partiklene flytter seg inntil de kolliderer med en av de andre fibrene, og forblir der.
- Oppsugingseffekten: Når partikler, som er mindre enn de som fanges i silen eller den intertielle effekten, fortsetter å følge luftstrømmen inntil de rører overflaten til fibrene og holdes fast av fiberstoffet.
- Diffusjonseffekten: Når de minste partiklene ikke følger luftstrømmen, men sprer seg i ulike retninger også kalt en Brownian bevegelse. Under denne bevegelsen kan de bli holdt fast av det fibrøse vevet i filteret. Dess saktere bevegelse, jo mer sannsynlig er det at partiklene treffer en fiber og blir holdt tilbake.
Hvorfor du kan trenge et HEPA filter
HEPA filter brukes ofte i en støvsuger for å fange selv de minste partiklene som er usynlig for menneskeøyne som midd, pollen, allergener og bakterier. I tillegg til å støvsuge, så kan altså en støvsuger med et HEPA filter fange alle allergener, som er en av de største triggerne for mennesker med astma eller allergier.
Ofte tenker vi på luftforurensning som noe som bare angår miljøer utendørs. Vi må også huske på at innendørs områder som kontorer, hjem og bedrifter kan bli forurenset. Den ekstraordinære effekten til HEPA filtre hjelper til å fjerne det meste av partikler som finnes i miljøer hvor vi oppholder oss, og gjør luften vi puster inn bedre. Dette er hovedgrunen til at du kanskje trenger et HEPA-filter til din støvsuger.
Vi håper at vi gjennom denne posten har besvart noen av spørsmålene du hadde om HEPA-filtre. Om du har flere spørsmål, eller ønsker å snakke med noen om flere fordeler ved bruk av HEPA-filtre, ta gjerne kontakt med oss. Vi i Bimo er stolt leverandør av Comac sine støvsugere og dets tilbehør, og hjelper deg gjerne.
For the english version of this article, please click here.