Hvis gulvvaskemaskinen ikke virker: De seks mest stilte spørsmålene

En gulvvaskemaskin er et viktig verktøy for å få perfekte rene og tørre gulv i ett. I tillegg kan du ved mekanisk rengjøring oppnå høyere effektivitet til en lavere kostnad. Som alt annet rengjøringsutstyr, kan også gulvvaskemaskiner bli ødelagte eller slutte å virke. I dette innlegget vil vi derfor legge frem svar på de seks vanligste spørsmålene vi får angående gulvvaskemaskiner.

 1. Hvorfor virker ikke gulvvaskemaskinen?
 2. Hvorfor er kjøretiden kortere?
 3. Hvorfor rengjør den ikke skikkelig?
 4. Hvorfor støvsuger den ikke ordentlig, eller ikke i det hele tatt?
 5. Hva er det som skaper så mye skum?
 6. Hvorfor fungerer ikke vannstrømmen?

Hvorfor virker ikke gulvvaskemaskinen?

Foto: Comac

Dette er det mest stilte spørsmålet, og svaret er ofte veldig enkelt. La oss se på noen ting som kan gjøre at din gulvvaskemaskin slutter å virke:

 • Hvis gulvvaskemaskinen din bruker strømkabel, sjekk at den er riktig koblet til stikkontakten.
 • Hvis det er en batteridrevet gulvvaskemaskin, sjekk om hovedbryteren er på. Sjekk også at ikke nødsituasjon-knappen er aktivert.
 • Så må du verifisere om batterikobleren er koblet til kobleren på det elektriske systemet. Sjekk også om batteriene er riktig koblet til hverandre.
 • Sjekk batteriets status, og lad dem opp om nødvendig.
 • Se etter feilmeldinger. Gulvvaskemaskiner, spesielt de mest teknologiske avanserte av dem, er utstyrt med et display som lar deg se feil og andre hendelser.  

Hvorfor er kjøretiden kortere enn normalt?

Foto: Comac

Sammenlignet med manuelle systemer, så blir gulvvaskemaskiner valgt fordi de kan rengjøre store overflater på veldig kort tid. Hvis du plutselig opplever at kjøretiden blir veldig kort, er det viktig å være klar over de mest vanlige årsakene:

 • Start med å sjekke om ladenivået er tilfredsstillende.
 • Sjekk om batteriene er riktig koblet til hverandre, og verifiser om batterikobleren er koblet til kobleren til det elektriske systemet.
 • Sjekk om det er skitt eller oksid på batteripolene og terminalene. Er det det, må du kontakte en tekniker.
 • Sjekk tilstanden til batteriene. Merker du at de er i dårlig stand, anbefaler vi at du får en tekniker til å komme og se på dem.
 • Er børstetrykket på maksimalt nivå? Hvis du har valgt dette for å jobbe på et spesifikt gulv, så krever dette masse trykk, så husk at dette ikke er vanlig å bruke over alt.
 • Hvilke tilbehør du bruker kan negativt påvirke kjøretiden til din gulvvaskemaskin. For eksempel kan skurepads bruke mye mer energi enn børstene.

Hvorfor rengjør den ikke ordentlig?

Foto: Comac

Når din gulvvaskemaskin ikke rengjør ordentlig, eller ikke rengjør i det hele tatt anbefaler vi at:

 • Du sjekker om løsningstanken som inneholder kjemikaliene er full eller ikke. Vi anbefaler at du endrer mengden hvis nødvendig. Husk at du med gulvvaskemaskiner som er utstyrt med doseringssystem som CDS, Comac Dosing System, ikke trenger å tenke på dette.
 • Sjekk om kjemikaliene du bruker passer til type skitt som skal rengjøres. Sjekk også om kjemikaliene passer til gulvtypen.
 • Sjekk at børstene eller padsene er riktig plassert på gulvvaskemaskinen.
 • Sjekk slitasje på børster og pads. Er de oppbrukt, vil ikke gulvvaskemaskinen kunne rengjøre på en ordentlig måte. I så fall må du erstatte dem med nye.
 • Sjekk om børstetype eller padstype passer til rengjøringsjobben.
 • Sjekk børstetrykknivået. Noen gulvvaskemaskiner har en funksjon som lar børstetrykket stilles automatisk etter hva slags gulv som rengjøres.

Hvorfor støvsuger den ikke ordentlig, eller i det hele tatt?

Foto: Comac

Hvis din gulvvaskemaskin ikke støvsuger ordentlig, eler i det hele tatt bør du:

 • Sjekke om oppsugingssystemet eller slangen er tett. Sjekk også tilstanden til oppsugingsfilteret og rengjør det om nødvendig.
 • Sjekk at oppsugingsslangen henger ordentlig fast i begge ender inne i gulvvaskemaskinen.
 • Sjekk tilstanden til oppsugingssystemet. Hvis slangen for eksempel har et lite hull, fører dette til lekkasje på slangen og at oppsugingen fungerer dårlig.
 • Passer nal-bladene til jobben du skal gjøre? Er du usikker, kan du kontakte en av oss i Bimo så skal vi hjelpe deg med å velge riktig type.
 • Sjekk om nalen er skitten eller slitt. Hvis den er det, gjør det at vannet ikke blir samlet opp på riktig måte. Er den slitt, så husk at Comac sine naler kan brukes på alle fire sider.
 • Sjekk om delen der nalen sitter ligger jevnt med gulvet. Oppdager du en stor bulk så kan det gjøre at den ikke tørker så bra. Husk å justere både bøyeligheten og hjulene for å få et jevnt trykk på hele bladet.
 • Sjekk også om motoren fungerer som den skal.

Hva skaper så mye skum?

Foto: Comac

Det er to grunner til at gulvvaskemaskinen kan produsere for mye skum:

 1. Du bruker feile kjemikalier. Sjekk om kjemikaliene kan brukes i gulvvaskemaskiner og bruk alltid kjemikalier som skummer lite. Hvis nødvendig kan du legge til litt anti-skum i gjenvinningstanken.
 2. Det er for mye kjemikalier inni gulvvaskemaskinen og du må fortynne blandingen.

Hvorfor fungerer ikke vanndispenseren?

Foto: Comac

Hvis gulvvaskemaskinen ikke strømmer ut vann som den skal, så er vårt forslag å:

 • Sjekke om det er vann i tanken. Det er en rask og enkel sjekk siden mange av gulvvaskemaskinene er utstyrt med en indikator som viser løsningsnivået.
 • Åpne tappen mer eller øk mengden løsning.
 • Sjekk om filteret er tett og rengjør om nødvendig.
 • Noen gulvvaskemaskiner har en bryter for å aktivere vannstrømmen. Er dette tilfelle, sjekk at bryteren virker som den skal.

Bonus tips: Riktig vedlikehold

Som du kanskje har lagt merke til, så er de fleste svarene våre egentlig deler av normalt vedlikehold. Mottoet til Comac er «Ta vare på din gulvvaskemaskin for å få den til å vare!», og det er vi i Bimo enige i. Det virker kanskje åpenbart, men vi minner om det nok en gang. Å gjennomføre korrekt og daglig vedlikehold av gulvvaskemaskinene gjør at du opprettholder en god og konstant ytelse. På slutten av hvert skift bør du gjennomføre vedlikehold som å rengjøre oppsugingsslangen og nalen. For å gjøre det enklere å huske, er de elementene som skal vedlikeholdes daglig merket i gult på Comac sine modeller. Da er det enkelt å identifisere hvilke deler en bør være ekstra oppmerksom på i det daglige vedlikeholdet. Er du i tvil om hvordan du skal gjennomføre vedlikehold, kan du lese dette innlegget, eller ta kontakt med en av oss, så hjelper vi deg gjerne.

Selv om vi har svart på de mest stilte spørsmålene er det viktig å huske på at den beste veien å gå alltid er å få en ekspert til å gjennomføre en maskininspeksjon. Profesjonelle teknikere jobber med dette daglig og har bred erfaring i å reparere gulvvaskemaskiner, og de kan anbefale både korrekt utstyrt og gi tips om vedlikehold. Husk også at du ved leie eller kjøp av gulvvaskemaskiner kan inngå vedlikeholdsavtaler med oss. På denne måten sikrer du at det grundige vedlikeholdet gjennomføres av kompetent personell, og dermed også en lengre levetid på dine maskiner.

For the english version of this article, please click here.