Hvordan velge batteri til gulvvaskemaskiner

En daglig utfordring for folk som jobber med profesjonell rengjøring er å opprettholde eksemplariske resultater mens de i tillegg holder seg innenfor et rimelig budsjett og gjør det meste ut av utstyret de har tilgjengelig. Umulig? Ikke for de som har kunnskapen intakt!

Foto: Comac

En av grunnene til at vi skriver disse tipsinnleggene, er at profesjonelle rengjørere kan få enda mer kunnskap om hvordan de kan øke effektiviteten i arbeidet de gjør og kanskje gi dem noen tips for en enklere arbeidshverdag. Vi har allerede gått gjennom noen tips over hva en bør tenke på før en går til innkjøp av gulvvaskemaskiner, og gitt råd om vedlikehold og oppbevaring. I dette innlegget har vi lyst til å fortelle litt om hva slags batteritype du bør gå for til din gulvvaskemaskin.

Velger du rett batteritype og du vet hvordan du skal vedlikeholde batteriet, så garanterer vi en maskin som fungerer bedre, i tillegg til at det blir billigere å drifte på sikt. Valget kan kanskje virke vanskelig siden batterier er en dyr komponent, og man gjerne vil velge rett med en gang. Det gjør det ikke akkurat enklere at det finnes et hav av ulike teknologier på markedet.

Vi har summert opp syv nøkkelpunkter du bør vite før du velger batteritype til din gulvvaskemaskin:

 • Startbatterier og spenningsbatterier
 • Passende spenning
 • Størrelse på batterirom
 • Tilkobling
 • Batterikapasitet
 • Vedlikehold
 • Ladeplassering

Startbatterier og spenningsbatterier

Batterier er per definisjon akkumulatorer av elektrisk ladning som gir elektrisk kraft når du trenger det. I det profesjonelle rengjøringsmarkedet er batterier helt essensielle for å kunne starte maskinene og for å kunne bevege dem. Å starte opp og å bevege er to ulike aktiviteter, og der finnes dermed to ulike typer batterier vi ønsker å nevne:

 • Startbatteri: Nødvendig for å kunne tilby den elektrisiteten som trengs for å kunne slå på maskinen som er montert på. C130 Diesel er et eksempel på en gulvvaskemaskin som er utstyrt med et startbatteri.
 • Spenningsbatteri: Brukes for å gi den kraften som trengs for å bevege maskinene, som gulvvaskemaskiner og feiemaskiner. Disse batteriene er designet for å levere kraft over lengre perioder og for at de skal kunne tåle mange ladesykluser.

I de aller fleste tilfeller vil gulvvaskemaskiner ha behov for spenningsbatterier, som er det mest vanlige spenningssystemet. Det finnes også andre type batterier det likevel kan være verdt å merke seg:

 • Blybatterier
 • GEL-batterier
 • AGM-batterier
 • Litium-ion-batterier

Vil du vite mer om forskjellene på disse batteriene, kan du lese innlegget vårt her.

Passende spenning

Når du velger batteritype til din gulvvaskemaskin er det viktig at du er klar over passende mengde spenning. Dette er informasjon du enten kan finne i brukermanualen, eller ved å ta kontakt med en av oss som jobber i Bimo. Spenningen er ikke mer enn den målbare spenningen i ikke-ladbare situasjoner på et oppladet batteri. Vanligvis er spenningen på 2, 6 eller 12 volt og med riktig tilkobling kan du oppnå dette.

Batterirom

Alle gulvvaskemaskiner har egne rom som passer til spesielle batterityper. Brukermanualen er en gyllen informasjonskilde for å sjekke ut størrelsen på batterirommet, og er du i tvil så hjelper vi deg selvfølgelig å finne frem til dette. Størrelsen på batterirommet er naturligvis lurt å vite om, slik at du ikke går til innkjøp av et batteri som ikke passer.

Foto: Comac

Tilkoblingstype

Et batteri har to poler, og det er disse elementene hvor gulvvaskemaskinene er koblet på. Den positive polen har rød farge og et pluss-symbol, mens den negative vanligvis er i svart farge og har et minus-symbol. Det er viktig at du sjekker hvordan batteriene skal kobles på før du gjør det første gang.

Foto: Comac

Batterikapasitet

Kapasiteten på mengden elektrisitet som batteriet kan lage innen et gitt tidsrom er uttrykt i ampertimer (Ah). For eksempel så har spenningsbatterier som C5 kapasitet på 250 Ah og kan levere 50A over en periode på fem timer.

Det er viktig å vurdere hva slags batteri som best passer ditt behov. Ta kontakt med en av oss i Bimo så hjelper vi deg gjerne på veien. Vil du lete litt på egenhånd er alltid brukermanualene eller våre hjemmesider et godt sted å starte. Du kan også velge batterier med lavere kapasitet enn det som er anbefalt av forhandlere, men det vil til gjengjeld gi deg lavere autonomi og du må dobbeltsjekke at batteriet faktisk er kompatibelt med din maskin.

Vedlikehold

Når du har valgt et passende batteri til din gulvvaskemaskin er det viktig at du tenker på hva som skal til for å gjennomføre vedlikeholdet som trengs. Blybatterier trenger for eksempel vedlikehold, mens GEL og AGM- batterier som regel er dyrere, men bortimot vedlikeholdsfritt. I dag finnes det automatiske fyllesystemer som du kan få i for eksempel C130 gulvvaskemaskinene. Å gjennomføre nødvendig vedlikehold påvirker batterienes levetid, så det er viktig at du også tar hensyn til slike ting når du går til innkjøp av nye batterier.

Foto: Comac

Ladelokasjon

Hvor skal du lade batteriene? Maskiner som er utstyrt med blybatterier trenger spesielle plasser for å lade seg opp siden de kan utvikle litt gass under ladeprosessen. Det er viktig at du tenker over hvor du plasserer gulvvaskemaskinen når den står til lading, og at plasseringen munner ut i hva slags batteri du lader opp.

Foto: Comac

Bonustips: Brukermanual

Hovedanbefalingen vår er at du blir godt kjent med brukermanualen som tilhører til gulvvaskemaskinen, og at du ikke er redd for å spørre en av oss som jobber med slike maskiner hver dag. I brukermanualene finner du det meste av informasjon som trengs, og er en sikker kilde om det er noe du er usikker på.