Hvordan velge riktige børster

Rengjøring av gulv kan være utfordrende, men ved bruk av riktige børster på gulvvaskemaskiner kan en oppnå feilfrie gulv hver gang. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvilke type børster som finnes, og gi deg noen tips i hvordan du kan velge rett børstetype for å effektivisere rengjøringen ytterligere.

Børstebaser

Før vi ser nærmere på selve børstene, er det viktig at vi ser litt mer på de ulike gulvvaskemaskinene som finnes, og deres basetype. Gulvvaskemaskiner kan ha tre ulike baser:

Foto: Comac
 1. Diskbørste, også kalt vaskebørste: Den vanligste basetypen. Består vanligvis av en, to eller flere diskbørster. Gulvvaskemaskiner med diskbase kan utstyres med en drivplate for å arbeide med pads.
 2. Sylindrisk, også kalt feiebørste: Designet for å samle opp solid smårusk og består normalt av en eller to sylindriske børster.
 3. Orbital: Består av et vaskehode med pads som utøver mikrovibrasjonsbevegelse for å fungere, kalt mikroorbital

Hva er vaskebørster?

Vaskebørster er viktige verktøy for å oppnå rene og skinnende gulv uten for mye arbeid. Dette tilbehøret arbeider i harmoni med gulvvaskemaskinene, og forenkler rengjøringsprosessen og maksimerer effekten. Hvis vi tenker på Sinners sirkel, ser vi at børstene kommer inn under mekanisk handling, som er en av de fire faktorene til stede i enhver rengjøringssituasjon.

Hvordan en børste lages

Børsten brukes på flere områder; Den brukes til personlig rengjøring og i profesjonelle og industrielle områder. Vaskebørsten består av børster laget av ulikt materiale som er festet til en polypropylenbase, også kalt støtteplate, trommel eller kropp. Platens soliditet definerer børstens pålitelighet fordi den ikke må deformeres, mens børstens materiale sier noe om kvaliteten på rengjøringsresultatet.

Foto: Comac

Typer børster

Det er hovedsaklig to typer børster for gulvvaskemaskiner, som henger sammen med basetype, og som er designet for spesielle rengjøringsbehov:

 • Diskbørster: For diskbaser
 • Sylindriske børster: For sylindriske baser
 • Pads: For pad-holdere. Vi legger disse til i listen siden de kan brukes i stedet for diskbørster.

Disk og sylindriske børster

Diskbørster til gulvvaskemaskiner, som navnet tilsier, har en flat diskform. De er effektive for å fjerne lett og spesielt vanskelig skitt, mens sylindriske eller rullebørster gjør at du kan vaske og samle smårust i en enkelt passasje. I begge tilfeller bør børster til gulvvaskemaskinen velges basert på materiale til bustene:

 • Naturfiber
 • Polypropylen (PPL)
 • Nylon (PA)
 • Slipende
 • Stål

Naturlige fibre

Foto: Comac

Børster i naturfiber kalles også forenet blanding. De er sammensatt av naturfibre som Bassine, Tampico og Palmyra. Diskene er perfekte for å polere og vaske delikate overflater som marmor, granitt, porfyr, fliser og tepper. Mens sylindriske naturfiberbørster er brukt til arbeid med veldig fint støv og på glatte overflater med smårusk, har de kortere levetid enn nylon eller PPL børster og må brukes med mildt vaskemiddel. De er derfor ikke passende for å rengjøre veldig tung skitt, men passer utmerket til vedlikeholdsrengjøring.

Polypropylen (PPL)

Foto: Comac

PPL er en syntetisk polymer som absorberer vann og er veldig resistent mot kjemikalier. Bustene på PPL-børstene har en tykkelse på mellom 0.2 og 1.5 mm basert på behovet for slitesterke børster. De kan brukes på alle typer gulv, spesielt uvanlige overflater eller med fuger, både for vedlikehold og dyp rengjøring. Både disk og sylindriske børster er tilgjengelige med PPL-buster. Dette er den mest brukte varianten på Comac sine gulvvaskemaskiner.

Foto: Comac

Nylon (PA)

PA er en syntetisk polymer som ikke absorberer vann. De kan brukes som et alternativ til PPL børster, men har noe kortere levetid. De er spesielt passende for å vaske røffe overflater, og derfor perfekte for murgulv for eksempel på industriområder eller parkeringsplasser. I disse tilfellene passer de både for vedlikehold og dyp rengjøring, og er tilgjengelig som både disk og sylindrisk børste.

Slipende

Foto: Comac

Busten på slipende børster er laget av nylon og dekket med veldig resistent slipende materiale. De er anbefalt for dyp rengjøring av industrielle overflater og må brukes med riktig trykk på børstene for å unngå å skade gulvet. De er tilgjengelig i både disk og sylindriske versjoner.

Foto: Comac

Stål

Stålbørster er et alternativ til slipende børster. De er anbefalt for ekstraordinær rengjøring, spesielt for industrielle gulv med vanskelig skitt. Stålbørster er tilgjengelig i både disk og sylindriske versjoner.

Gulvpads for gulvvaskemaskiner

Foto: Comac

Som et alternativ til diskbørster, kan gulvvaskemaskiner også utstyres med pads-holdere. De har samme stive støtteplate som børsten, men har ikke bustene. Disse er erstattet med pads. Generelt kan vi si at vaskepads ikke har buster, men er istedet laget av et svampete materiale. De passer for både vedlikehold og dyp rengjøring og passer alle gulvtyper. Dette er grunnen til at de er den ideelle løsning for porselen, steintøy og mikroporede gulv. De er ikke anbefalt å bruke for å rengjøre frakoblede gulv. Sammenlignet med børster, slites pads raskere. Pads kan velges i ulike farger, fra svart som er den mest slipende til hvit, som er den mest delikate.

Foto: Comac

Tips for å optimalisere ytelsen til børstene

Vi har sett at børster til gulvvaskemaskiner må velges basert på gulvtype og hva slags resultat som er ønskelig. Du kan ha den beste gulvvaskemaskinen på markedet, men uten riktige børster, kan rengjøringsresultatet fremdeles være dårlig, og du kan risikere å ødelegge gulvet. Her har du noen tips for å optimalisere ytelsen til børstene og derfor også din gulvvaskemaskin:

 • Jevnlig slitasjesjekk: Noen børster er utstyrt med en spesiell indikator for å vite når det er på tide å skifte dem ut. En børste i perfekt stand garanterer optimal ytelse. Hvis bustene er for slitte, er de ikke fleksible og klarer ikke å fjerne skitt effektivt.
 • Rengjør børstene: Skitt kan sette seg fast i bustene, og ødelegge effektiviteten. Brukes gulvvaskemaskinen i flere typer miljø, kan rengjøring av børstene redusere muligheten for krysskontaminering.
 • Når du vasker, pass på å fjerne alle materialer som kan sette seg fast i børstene, spesielt de sylindriske der hvor ledninger, tråder eller annet kan sette seg fast.

For å konkludere bør valget av børstetype komme an på hva slags type gulv som skal rengjøres og hvordan du ønsker at det skal rengjøres. Diskbørster, sylindriske børster og gulvpads har hver sine fordeler. Velg den varianten som best passer dine behov og følg beste praksis for å alltid ha rene gulv med minimal innsats. Er det noe mer du lurer på angående børster, ta gjerne kontakt med oss.