Trondheim har fått Norges første nullutslipps-biogass feiebil

Bimo AS har nylig hatt gleden av å overrekke Dulevo 6000, Norges første feiebil drevet av nullutslipps-biogass (CNG), til Trondheim kommune.

Utslippsfritt innen 2030

Investeringen er en konsekvens av kommunens kontinuerlige satsning på bærekraftige løsninger i sin maskinpark og målet om å være utslippsfrie innen 2030.

I dag har kommunen en portefølje på ca. 150 enheter i kommunen hvor 30% er basert på nullutslippsdrift enten via biogass eller elektrisk drevet utstyr. Så sånn sett er de godt på vei mot målet.

Etter 2023 vil investeringer av fossilt drevet utstyr kreve en dispensasjon for å kunne gjennomføres.

Fornøyd sjåfør: Snorre Lenes startet hos Trondheim Bydrift i 2007 og fikk sitt første møte med Dulevo i 2008. Foto: Bimo AS.

Anerkjent merke

Selv om kommunen nå har mottatt en Dulevo feiebil i biogass utgave, er ikke merket i seg selv ukjent i kommunen. Sjåfør Snorre Lenes startet i Trondheim Bydrift i 2007 og ble kjent med Dulevo allerede i 2008 da de fikk maskinen Dulevo 5000. Siden den gang har kommunen hatt flere maskiner fra samme merke.

Patentert teknologi for feiing

Det spesielle med Dulevo maskinene er at de tar opp grus og masser ved hjelp av en hovedkost under på 130cm bredde. Kosten kaster feiemassene opp i en elevator som frakter massene opp i oppsamlerkassen. I tillegg til dette sørger 2 hydrauliske sugeturbiner for å skape et ekstremt vakuum rundt hovedkosten via et patentert GORE filter. Dette for å suge opp all eventuell støvdannelse knyttet til kosten. Selve feiearbeidet kan gjøres uten å fukte underlaget med vann, derfor kan feiebilen brukes hele året, også i minusgrader. Med løsningen kan man får utnyttelse av den store oppsamlerkassen til det fulle med avfall uten at den fylles av mye vann. Med systemet oppnår man to til tre ganger så rask feiehastighet sammenlignet med tradisjonelle sugende feiebiler.

«Maskinen er utstyrt med vanntank til bruk av f. eks høytrykksspyler eller for å legge et støvdempende «lokk» i enkelte tilfeller. Vi er trygge på ekstremt god kvalitet i det medfølgende GORE sekkefilteret og derfor leveres maskinene med hele 5 års garanti på filteret. Dulevo maskinene har ekstrem kapasitet og produktivitet med måten de er bygget på forklarer Produktansvarlig i Bimo AS, Magnus Søby Markhus.»

CNG biogass fylles enkelt ved å koble til slangen og vri på spaken for å aktivere fyllingen. Selve fyllingen går unna på noen få minutter. Foto: Bimo AS.

Full tank på 10 minutter

I bruk vil maskinen ha en driftstid på åtte til ti timer per fylling. Nærmeste fyllestasjon for Trondheim Bydrift ligger på Tiller i Trondheim. Her trenger de ikke å bruke mer enn ti minutter før maskinen er klar for et nytt arbeidsskift.

Lang historie

Helt siden 80-tallet har Bimo AS hatt det norske agenturet på maskinene fra den Italienske produsenten Dulevo.  Dulevo International SpA ble grunnlagt i 1976 i Parma i Italia, og åpnet sitt første produksjonsanlegg i 1982. Dulevo er et anerkjent merkenavn med produkter innen maskinelt feieutstyr og patenterte teknikker innenfor reduksjon av støv uten bruk av vann i feiing.

Dulevo ble i 2021 en del av FAYAT Environmental Solutions. Dulevos etablerte rykte og faglige ekspertise, spesielt innen selvgående mekaniske feiemaskiner, styrker konsernet innenfor feiesegmentet.

Fayat Group, som opererer i 170 land gjennom dedikasjon til mer enn 21 500 ansatte, tilbyr innovative og bærekraftige løsninger i ulike virksomheter rundt om i verden: sivile arbeider, fundamentering, konstruksjon, energitjenester, metall, trykkbeholdere og veiutstyr.

Konsernet hadde i 2020 en omsetning på 4,1 milliarder euro.